Suomen Koripallomaajoukkueen Kannattajat ry 10 vuotta

“Olin paikalla töissä tyhjyyttään kumisseessa Helsingin jäähallissa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, kun Koripalloliiton Susijengiksi brändäämä maajoukkue karsi pääsystä EM-karsintaan. Jos joku katsojista yhtyi ämyreistä soitettuun Susijengi-lauluun, laulajia oli niin vähän, että heidän äänensä hukkui jäähallin autiuteen.

Olin töissä myös koripalloilun EM-kisoissa Liettuan Alytuksessa vuonna 2011, jolloin Suomen maajoukkue pitkän tauon jälkeen pelasi miesten EM-kisoissa. Suomen peleissä oli niin vähän yleisöä, että saatoin toimittajien rivistä kentän päädystä paljaalla silmällä erottaa Tuukka Kotin isän Markku Kotin ja Hanno Möttölän isän Kari Möttölän istumassa vierekkäin melkein toisessa päässä katsomoa.

En ikinä olisi arvannut, että kolme vuotta myöhemmin Suomi pelasi MM-kisoissa ja että katsomossa olisi useita tuhansia suomalaisfaneja, jotka laulaisivat Maamme-laulua sellaisella voimalla, että amerikkalaiset NBA-pelaajatkin vaikuttuivat.

Koripallomajoukkueen nousun historia ei ole pelkkiä pelisuorituksia, vaan myös poikkeuksellisen kannattajailmiön syntytarina.

Minulle on ollut ilo dokumentoida näiden fanien muistoja Susijengi-ilmiön synnystä ja kasvusta.” -Raiko Häyrinen

 

Lue artikkelit täältä